| |     русский | english  
Насловна
ПРЕЗЕНТАЦИЈА ТУРИСТИЧКОГ ВОДИЧА „МОЈА ПРЕЛЕПА СРБИЈА“ У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У МОСКВИ

Презентација туристичког водича Јелене Зелинске и Татјане Рибакове „Моја прелепа Србија“ одржана је 17. октобра 2018. у нашој Амбасади. Презентацију су водили амбасадор Славенко Терзић, аутор Јелена Зелинска и главни уредник издавачке куће „Веће“ Сергеј Дмитријев, а присуствовали су српски студенти и руски представници културног и јавног живота. Презентацији је присуствовао и Иван Горбунов, шеф Одсека за Р.Србију, Црну Гору и Македонију у IV европском департману МИП РФ.

Амбасадор Славенко Терзић је у подсетио да је реч о књизи коју је недавно током посете Москви председник Републике Србије Александар Вучић поклонио председнику Руске Федерације Владимиру Путину. Захвалио је ауторкама и издавачу, истакавши вредност овог туристичког водича, који је написан са љубављу и пажњом према културној историји Србије, њеним становницима, знаменитостима, природним лепотама, обичајима, традицији, кухињи и др. Оценио је да је ова књига, која представља још један мост између два народа, значајна за промоцију Србије и њених туристичких потенцијала. Истакао је задовољство развојем врло живих односа између Србије и Русије и њених народа, у свим облицима сарадње, али и да постоји жеља да тако буде и у области туризма. Изразио је наду да ће ова књига допринети повећању броја руских туриста у нашој земљи и да ће издавачка кућа „Веће“ објавити још књига о Србији, њеној кухињи, винима и сл.

Аутор Јелена Зелинска је говорила о својим искуствима током боравка и рада у Србији, као и идеји да са Татјаном Рибаковом напише књигу-водич која би руском читаоцу приближила Србију, о којој, како је истакла, Руси врло мало знају. Сматра да Србија има много тога да понуди руским туристима, без обзира што ови предност дају „сунцу и мору“ – од колоритних села и варошица, бања, знаменитости, природних лепота и добре кухиње до гостопримства српских домаћина. Посебно је истакла задовољство што су промоцији водича допринели председници двеју земаља и најавила објављивање књиге посвећене српској гастрономији. Главни уредник издавачке куће „Веће“ Сергеј Дмитријев је рекао да је мало знао о нашој земљи док га породичне везе нису спојиле са Србијом, о којој је потом почео да издаје књиге, чијих је неколико издања донео на поклон Амбасади.

Презентацију је пратило и неколико фотографија руског фотографа Иљмара Кокнајева који последњих година живи и ради у Србији. Фотографије су део пројекта „Занатлијско срце Србије“, који приказује традицију Србије кроз старе занате и народну радиност.


Верзија за штампу
Вести
ПРЕЗЕНТАЦИЈА КЊИГЕ „БРАНИСЛАВ НУШИЋ“
ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО НОВИЈИМ СРПСКО-РУСКИМ НАУЧНИМ И СЛАВИСТИЧКИМ ИЗДАЊИМА
ПОДЕЛА НОВОГОДИШЊИХ ПАКЕТИЋА У АМБАСАДИ
ПРЕЗЕНТАЦИЈА ФИЛМА „ДУГО ПУТОВАЊЕ У РАТ“
МАНИФЕСТАЦИЈА ПОСВЕЋЕНА СРБИЈИ У РУСКОЈ ДРЖАВНОЈ ДЕЧИЈОЈ БИБЛИОТЕЦИ
ПРЕЗЕНТАЦИЈА ТУРИСТИЧКОГ ВОДИЧА „МОЈА ПРЕЛЕПА СРБИЈА“ У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У МОСКВИ
МЕЂУНАРОДНА СРПСКО-РУСКА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА „180 ГОДИНА ПРИЈАТЕЉСТВА, ПОВЕРЕЊА, САРАДЊЕ: ЈУБИЛЕЈ УСПОСТАВЉАЊА СРПСКО-РУСКИХ ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА“
ПРЕЗЕНТАЦИЈА НАРОДНОГ МУЗЕЈА КРАЉЕВО У НАШОЈ АМБАСАДИ
КОНКУРС МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ МОБИЛНОСТИ УМЕТНИКА И ПРОФЕСИОНАЛАЦА У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ И УМЕТНОСТИ
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ АМБАСАДОРА С.ТЕРЗИЋА У ПРЕС-ЦЕНТРУ „РОСИЈА СЕВОДЊА“
ПРЕЗЕНТАЦИЈА КЊИГЕ ПАВЛА ИВИЋА «СРПСКИ НАРОД И ЊЕГОВ ЈЕЗИК» У АМБАСАДИ
АМБАСАДОР СЛАВЕНКО ТЕРЗИЋ ПОСЕТИО КАЛУГУ И ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА РУСКОЈ АКАДЕМИЈИ НАЦИОНАЛНЕ ЕКОНОМИЈЕ И ДРЖАВНЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ ПРИ ПРЕДСЕДНИКУ РФ (РАНХИГС)
ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 180 ГОДИНА ОД УСПОСТАВЉАЊА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И РУСИЈЕ
ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ И 180 ГОДИНА ОД УСПОСТАВЉАЊА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА СРБИЈЕ СА РУСИЈОМ
МЕЂУНАРОДНА СТУДЕНТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА НАУЧНО-АНАЛИТИЧКИХ РАДОВА O БАЛКАНУ И ПРЕДАВАЊЕ АМБАСАДОРА С.ТЕРЗИЋА
ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА «КОСОВО – МОМЕНАТ У ЦИВИЛИЗАЦИЈИ» У МОСКВИ
КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ИЛИ СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОJЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2018. ГОДИНИ
ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА МОСКВИ
НОВОГОДИШЊИ ПРОГРАМ И ПОДЕЛА ПАКЕТИЋА У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У МОСКВИ
НОВОГОДИШЊИ ПРОГРАМ У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У МОСКВИ
АМБАСАДОР СЛАВЕНКО ТЕРЗИЋ ПРИМИО УЧЕНИКE НОВОСАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ „ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ“
ЗИМСКИ ДИПЛОМАТСКИ БАЗАР - „IWC Winter Bazaar“
ИЗЛОЖБА "АЛБУМ СЕЋАЊА НА НАШЕ ПРЕТКЕ ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА"
Stručna praksa
Архива вести