| |     русский | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Адреса и радно време

Амбасада Републике Србије
Мосфильмовская, д.46
119285, Москва

Радно време
Понедељак–петак: 9–17 часова

Конзуларно одељење (рад са странкама):
Понедељак: 9.30–13:00 (шалтер)
Уторак: 9.30–13:00 (шалтер)
Среда: нема пријема странака (само за хитне случајеве)
Четвртак: 9.30–13:00 (шалтер)
Петак: 9.30–13.00 (шалтер)

Странке се телефонским путем могу обратити конзуларном одељењу сваког радног дана од 15 до 17 часова по московском времену, а у хитним случајевима (смрт, саобраћајна несрећа, тешка повреда, хапшење, задржавање на аеродрому и сл.) у било које доба дана.  

Државни празници Србије и Руске Федерације
(Конзуларно одељење затворено)

Телефон/Факс

Тел: +7-495-988-66-45
Факс: +7-495-988-66-46
e-mail: ambasada.moskva@mfa.rs
Twitter: @SRBinRussia

Конзуларно одељење:
Факс:+7-499-147-41-04
e-mail: konzularno.moskva@mfa.rs

Како да дођете:

Амбасада Републике Србије се налази у рејону метро станица “Кијевскаја” и “Универзитет”. Од метро станице “Кијевскаја” може да се дође аутобусима бр. 17, 34, 91, 119 и 394 до станице “Мосфиљмовскаја бр.13”, која се налази испред зграде Амбасаде. Од метро станице “Универзитет” може да се дође аутобусима бр. 34 и 119 до истог одредишта.

Карта


 
КЊИГА ЖАЛОСТИ ПОВОДОМ СМРТИ АМБАСАДОРА МИРОСЛАВА ЛАЗАНСКОГ
 
Поводом смрти амбасадора Мирослава Лазанског у четвртак, 5. августа, од 11 до 15 часова биће отворена Књига жалости у згради Амбасаде (Мосфиљмовска 46, Москва).
 
Биће оторена и електронска Књига жалости до 6. августа до 13 часова на адреси: ambasada.moskva@mfa.rs.
 
Сахрана ће се одржати у петак, 6. августа, у 14 часова, на Новом гробљу у Београду.

Преминуо амбасадор Лазански

 

Амбасада Републике Србије у Руској Федерацији са тугом обавештава да је изненада преминуо наш уважени колега, амбасадор Србије у Руској Федерацији Мирослав Лазански.

Памтићемо га као великог родољуба, изврсног писца, новинара, еминентног војнополитичког коментатора, који је волео своју земљу и са поносом је представљао широм света.

Остаће упамћене његова преданост, посвећеност и залагање као амбасадора наше земље, као и бројне активности усмерене на додатно унапређење сарадње и пријатељства Србије и Русије.

Амбасада саучествује у болу породице, пријатеља и колега амбасадора Лазанског.

Сахрана је у петак, 6. августа, у 14 сати, на Новом гробљу у Београду.


 
 
ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У РУСКОЈ ФЕДЕРАЦИЈИ!

КОНЗУЛАРНО ОДЕЉЕЊЕ АМБАСАДЕ Р. СРБИЈЕ ОД 01.12.2020. ГОДИНЕ, ЗБОГ СИТУАЦИЈЕ СА COVID-19, ВРШИ ПРИЈЕМ СТРАНАКА ИСКЉУЧИВО ПРЕМА ПРЕТХОДНО ЗАКАЗАНИМ ТЕРМИНИМА ПУТЕМ ТЕЛЕФОНА: +7-495-988-66-45.

* * * * * * * * *

РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА

Држављани Републике Србије (без обзира на тип пасоша и начина регулисања боравка у Русији) могу да уђу у Руску Федерацију уз обавезан негативан резултат PCR теста на руском или енглеском језику, не старији од 72 сата од датума узимања бриса. Уколико страни држављанин не поседује предметни PCR тест пре слетања на аеродром у Русију, биће аутоматски депортован назад у државу полетања. Ово правило се односи и на све оне странце који поседују сертификат о извршеној вакцинацији Руске Федерације.

Држављани Републике Србије могу да уђу у Руску Федерацију ваздушним путем, директним летовима, као и из свих земаља са којима је Рускa Федерација обновила директне летове, под условом да имају регулисан боравак у тим земљама (важећу визу, привремени или стални боравак).

Државе са којима је Русија обновила директне летове су: 1.Аустрија, 2. Азербејџан, 3. Белгија, 4. Бугарска, 5. Велика Британија, 6. Венецуела, 7. Вијетнам, 8. Грчка, 9. Египат, 10. Етиопија, 11. Индија, 12. Ирска, 13. Исланд, 14. Италија, 15. Јапан, 16. Јерменија, 17. Јордан, 18. Казахстан, 19. Катар, 20. Кипар, 21. Киргизија, 22. Република Кореја, 23. Куба, 24. Либан, 25. Луксембург, 26. Мађарска, 27. Малдиви, 28. Малта, 29. Мароко, 30. Маурицијус, 31. Мексико, 32. Немачка, 33. Португалија, 34. Саудијска Арабија, 35. Северна Македонија, 36.САД, 37. Сејшели, 38. Сингапур, 39. Сирија, 40. Таџикистан, 41. Турска, 42. Уједињени Арапски Емирати, 43. Узбекистан, 44. Финска, 45. Хрватска, 46. Швајцарска, 47. Шри Ланка, 48. Француска, 49. Чешка. 50. Молдавија 51. Бахреин 52. Доминиканска Република, 53. Албанија, 54. Белорусија, 55. Шпанија, 56. Словачка, 57. Кенија, 58. Ирак.

Уколико се путује из Београда за Русију, није могуће транзитирање преко набројаних земаља (изузетак су носиоци дипломатских и службених пасоша Р. Србије).

Повратак из Русије у Србију је могућ преко било које земље, с тим да авиокомпаније задржавају право да не приме путнике на летове уколико нису испуњени законски услови земље у коју се путује.

Копнене границе Русије су затворене, осим за возила са ознаком CMR и TIR, као и лица којима је руски кризни штаб одобрио улазак копненим путем.

* * * * * * * * *

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

ОБАВЕШТАВАМО СВЕ ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ИНОСТРАНЕ ГРАЂАНЕ, КОЈИ ПУТУЈУ У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ, ДА ЈЕ ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 25.03.2021. УСВОЈИЛА ОДЛУКУ ДА СЕ ЛИЦА КОЈА ПОСЕДУЈУ ПОТВРДУ О ПОТПУНОЈ ВАКЦИНАЦИЈИ ПРОТИВ БОЛЕСТИ COVID-19 (ДВЕ ДОЗЕ ВАКЦИНА PFIZER, SINOFARM и СПУТЊИК V ИЛИ 1 ДОЗА ВАКЦИНЕ ASTRAZENECA), ИЗДАТУ ОД СТРАНЕ ЈАВНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, МОГУ УЋИ У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ БЕЗ НЕГАТИВНОГ ПЦР ТЕСТА ИЛИ АНТИГЕН FIA RAPID ТЕСТА.

СВИ ОСТАЛИ ДРЖАВЉАНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ИНОСТРАНИ ГРАЂАНИ, КОЈИ СУ СЕ ВАКЦИНИСАЛИ ВАН ТЕРИТОРИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, КАО И ОНИ КОЈИ СЕ НИСУ ВАКЦИНИСАЛИ, ИМАЈУ ОБАВЕЗУ ДА ПРИ УЛАСКУ У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ПОСЕДУЈУ НЕГАТИВАН ПЦР ТЕСТ НЕ СТАРИЈИ ОД 48 САТИ ОД МОМЕНТА ИЗДАВАЊА РЕЗУЛТАТА.


Вест о учешћу на World Food Moscow 2021.

Дана 21. септембра 2021. године Славољуб Царић, отправник послова a.i. Републике Србије у у амбасади Републике Србије у Москви учествовao je на изложби WorldFood Moscow.

На међународном сајму хране и пића „World Food Moscow 2021,“ који се одржава у Москви у периоду од 21. до 24. септембра, своју извозну понуду на површини од 160 метара квадратних представиће 17 српских произвођача воћа и поврћа, месних прерађевина, вина, алкохолних производа и зачинских додатака.

Првог дана сајма српске произвођаче посетио је Славољуб Царић, отправник послова у амбасади РС у Москви, који је у друштву Дејана Делића, директора Представништва ПКС у РФ, обишао штандове српских произвођача.

Наступ домаћих компанија организују Привредна комора Србије  и Развојна агенција Србије са циљем промоције потенцијала домаће привреде, подршке извозницима и њиховог повезивања са партнерима у иностранству.

„World Food Moscow 2021“ (http://www.world –food.ru) је водећи  сезонски међународни сајам из области хране и пића на тржишту  Русије и земаља бившег СССР, који се одржава на површини од преко 58 метара квадратних у оквиру сајамског изложбеног простора  „Crocus Expo“ у Москви. Ова година је јубиларна јер се обележава 30 година постојања сајма, а преко 30.000 посетилаца сајма ће имати прилику да се упозна са производним програмом више од 1760 излагача из 65 земаља света.


Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу.

"Ваша Светости,поштовани члане председништва Босне и Херцеговине господине Додик,уважена председнице Републике Српске госпођо Цвијановић, уважени председниче Народне скупштине Републике Србије господине Дачићу, уважена председнице Владе Републике Србије госпођо Брнабић, Ваше екселенције, часни оци, драги пријатељи,
 
Краљ Петар Први Карађорђевић, уручио је јуна и новембра 1911.  године 51 пуковску заставу својој војсци.
 
Ниједна, понављам ниједна, од тих застава није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања.
 
Јунаци којима је поверен задатак да се старају о тим заставама, прошли су све битке балканских и Првог светског рата, да би баш на данашњи дан 1918. године, јуришајући испод тих барјака, победоносно кренули у пробој Солунског фронта.  Слава нашим великим, српским јунацима!
 
Нашим прецима, јунацима Колубаре, Цера, Куманова, носиоцима Карађорђеве звезде и Албанске споменице, српска тробојка, црвено-плаво-бела, била је и већа и важнија и преча од живота, јер их је опомињала да слобода Србије нема ни цену, ни алтернативу.  Зато су барјактари гинули, али су заставе преживеле.
 
Због њих, због свих других који су под том заставом, под тим именом, за ту славу, дали животе, данас обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, можда и најважнији наш празник, који нам јасно говори ко смо, одакле долазимо, и где идемо.

То је празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура, традиција, вера, али и вредности на којима почива читаво друштво, вредности које једну државу чине цивилизованом, уређеном, способном да памти, али и да зна шта јој је и зашто чинити.
 
Датум који смо изабрали, 15. септембар, је датум пробоја Солунског фронта, онај дан у којем, заједно, леже и наш бол и наша слава, који чине први део оне Ренанове дефиниције нације, по којој је она заснована на заједничкој патњи, слави у прошлости, али и заједничком плану за будућност.
 
Тог 15. септембра, 1918. године, једини план је била слобода, ка којој су српске трупе јурнуле уз чувену наредбу Живојина Мишића: У смрт, само не стајте! Напред, у отаџбину!
 
Тај дан је био први у низу истих таквих плебисцита, на којима смо, без обзира на крваву цену, бирали, наново и наново, Србију и њену слободу.
 
И данас је, баш зато, важно, да славећи све жртве, сваку кап крви коју су пролили, сваку кост коју су посејали, на још једном плебисциту усвојимо свој нови план за будућност. Ону, у којој ћемо стајати под истом заставом, знајући да је она застава слободе, и застава мира, али и застава будућности.
 
Застава нашег јединства у намери да сачувамо идентитет и право да будемо то што јесмо, један те исти народ, који не жели да било шта од било кога узме, да било кога угрози, него само да за себе издејствује исто оно право које признаје  другима. Право на име, на историју, културу, језик, веру, традицију и право на постојање.
 
То је право на достојанство, право на сећање, али и право на оно на шта иначе нико не може да нас натера, а многи и даље покушавају, безуспешно - право да сами одлучимо и када ћемо и шта да заборавимо.
 
И себи, и другима.

Није увек све било сасвим светло током историје, и најчешће према нама самима, понекад и према другима, али, бар на овим просторима, не постоји нација која је прошла кроз толику таму, и ону гробну, нација која је поднела толику жртву да би угледала светло и постала нација, слободна.
 
Шта ћемо од свега тога да заборавимо, а многе ствари морамо, тек да не бисмо вечно живели у прошлости, може да буде искључиво наш избор, а не одлука било кога са стране.
 
И одмах да буде јасно, ову заставу, све оне који под њом и због ње леже, заставу нашег страдања, заставу наших костију, наших јама, логора, деце коју су нам узели, сасвим сигурно  никада нећемо заборавити и са поносом ћемо је носити.
 
У њој, и то је још једна важна лекција коју морамо да научимо, јесу и све наше бесмислене поделе, сви пропали снови које смо сањали, свака грешка коју смо направили, али оно што у томе јесте битно је то да, и таква, та застава наша,  представља оно јединство које се заснива на чињеници да нисмо савршени, да јесмо различити, али и да знамо да је лепота заједништва, лепота заставе, управо и у томе.
 
Баш зато, наша црвено-плаво-бела тробојка није никакав позив на једноумље, већ потпуно супротно супротно, на чување свих наших разлика под једном, истом заставом.
 
Под симболом слободе, идентитета, постојања, права на живот, јер то јесу услови за различитост.
 
Робови су сви исти, поробљени. Слободни људи се разликују, зато што су слободни.
 
И то је нешто што мора да важи за све људе на Балкану, без обзира на то где живе. Да буду слободни, у истој мери, са истим правима, са својим језиком, вером, културом и традицијом.
 
И није то никакав посебан српски свет, за који нас оптужују, то је, једноставно, свет слободних, свет оних са својим именом, са правом да гласно и без последица могу да га изговоре, увек, и на сваком месту.

Никада више за српску тробојку никоме нећемо да се извињавамо. Носићемо је са поносом увек, и свугде. За нас не постоји ништа важније и прече од јединства нашег народа.
 
И то, по нама, мора да важи за све народе на Балкану, без икаквих изузетака, а поготово без сталних покушаја да се некоме,  Србима, пре свега, дозволи понекад име, али и да се, уз то име, дода и жиг кривице.
 
Овај наш празник јединства и слободе, ова наша застава,имају и ту улогу, они су доказ да то, бити Србин, не значи и бити крив, не значи носити терет осуде, већ, управо супротно, они говоре да уз то име иде понос.
 
Понос због Мишара, Делиграда, Ћеле куле, и Такова, Куманова, Милоша, Ђорђа, Михајла, понос због Колубаре, Цера, Кајмакчалана, понос због Петра и Александра, свих живота датих за један леп, најлепши покушај свих антифашиста да сачувамо слободу и у то најтеже време, али и због мученика из Пребиловаца, Јадовна, Јасеновца, које никада више не смемо да заборавимо, као што смо заборављали 70 година.
 
И то смо ми. То је Србија. То је нова Србија, другачија Србија, поносна Србија, која ни од кога ништа не тражи и која никога неће да моли, која само хоће да има права, баш као што имају сви остали, и ништа више, али и ништа мање.
 
То је језик, наш српски језик, језик и Меше Селимовића, и Иве Андрића, и Милоша Црњанског. То је култура коју смо стварали, то је вера без мржње, то је наше биће, то нас одређује и чини достојним народом.
 
То нам, на крају, даје снагу, наук, да у овом веку, чији темељи су нам данас у рукама, тражимо мир и да своју снагу, величину, откријемо у  животу, у ономе што га чини бољим, у раду, у великим подухватима прављења путева и мостова, у повезивању, у фабрикама, новим болницама, у знању и вери да умемо, можемо, једнако, или више од свих других.

И као што се ми поносимо прецима који су за слободу давали животе, тако сутра наши потомци треба да се поносе нама, који их учимо како се за слободу живи и како се, у слободи, живи.
 
И треба да их научимо како се памти, и како се, само својом вољом, заборавља. Како се заслужује достојанство и како се поштује темељ.
 
А темељ јесте то име, Србија, под којим су толики непознати сахрањени. И та наша застава, у коју су уткали своје животе, да остану препознати. И слава, Отаџбина, која своју децу види, чује, и помаже, ма где она била.
 
Темељ је и овај празник, празник нашег идентитета, наше историје, али и наших различитости које, опет, дају и славу и бол у прошлости, и јасан план за будућност.

И хоћу да кажем велико хвала нашем народу у Републици Српској, хоћу да кажем и велико хвала његовим представницима, који су овде, хоћу да кажем велико хвала и нашем народу у Црној Гори и његовим представницима, онима који се не стиде да кажу да су Срби, хоћу да кажем и велико хвала нашем мученичком народу на Косову и Метохији, њиховим представницима, који су вечерас овде, са нама, али и да кажем велико хвала свима онима који данас нису смели да истакну своју, српску заставу због претњи њихових режима у региону, да им кажем  хвала, јер знам да су њихова срца вечерас овде, са нама и да куцају за наш, за свој српски народ.
 
И дозволите ми, на крају, да кажем да оно што ћу да радим, колико год будем могао, свом снагом, свим срцем, свом душом, онолико времена колико је остало, водићу Србију да буде још јача, снажнија, да може да помогне Републици Српској, никада не дирајући у права Босне и Херцеговине, да помогнемо нашем народу и у Црној Гори, и на сваком месту, и да заштитимо сваког српског човека од прогона, да нам се никада више не понове ни Јасеновац, ни Јадовно, ни Пребиловци, ни Олуја, ни Бљесак, ни погроми из 2004. године. И то је наш завет!
 
Нека живи српско јединство, слобода наша и наша црвено-плаво-бела тробојка! Нека живи Република Српска!
 
Живела Србија!"

Извор/Фото: Председништво/Димитрије Голл


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова