| |     русский | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Адреса и радно време

Амбасада Републике Србије
Мосфилмовскаја бр. 46
119285 М О С К В А

Радно време

Понедељак - петак: 9 – 17 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 9.30-11.30 часова
Понедељак: 9.30 – 11.30 (шалтер)
Уторак: 9.30 – 11.30 (шалтер)
Среда: нема пријема странака
Четвртак: 9.30 – 11.30 (шалтер)
Петак: 9.30 – 13.00 (шалтер)

Државни празници Србије и Руске Федерације
(Конзуларно одељење затворено)

Телефон/Факс

Тел: +7-495-988-66-45
Факс: +7-495-988-66-46
e-mail: ambasada.moskva@mfa.rs


Конзуларно одељење:
Факс:+7-499-147-41-04
e-mail: konzularno.moskva@mfa.rs

Како доћи

Амбасада Републике Србије се налази у рејону метро станица “Кијевскаја” И “Универзитет”. Од метро станице “Кијевскаја” може се доћи тролејбусима бр. 17 и 34 и аутобусом 119 до станице “Мосфилмовскаја бр.13”, која се налази испред зграде Амбасаде. Од метро станице “Универзитет” може се доћи тролејбусом бр. 34 и аутобусом 119 до истог одредишта.

 


 
 
 
СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ, КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Обавештавамо да Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује једном годишње Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који ће ове године трајати у периоду од 12. до 30. марта 2018.

С тим у вези, обавештавамо да су објављени Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, Министарства спољних послова - Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Информације, услови и начин реализације Конкурса, могу се наћи на следећим линковима, и то:

за дијаспору: http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/

за Србе у региону: http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/.


ПРЕЗЕНТАЦИЈА КЊИГЕ ПАВЛА ИВИЋА «СРПСКИ НАРОД И ЊЕГОВ ЈЕЗИК» У АМБАСАДИ

У организацији Амбасаде и Катедре за словенску филологију Филолошког факултета Московског државног универзитета „М.В.Ломоносов“ (МГУ) 12. марта 2018. у Амбасади је одржана презентација књиге истакнутог српског лингвисте, академика Павла Ивића „Српски народ и његов језик“ на руском језику. Презентацију су водили амбасадор С.Терзић, директор Института за словенске студије Руске академије наука К.Никифоров, професори Катедре за словенску филологију С.Толстаја, Н.Анањева и Ј.Јакушкина, која је и превела ову књигу. Присуствовало је готово сто гостију – професори, научни радници и студенти МГУ, као и српски студенти у Москви.

У наступима је изражена захвалност лично амбасадору С.Терзићу за реализацију ове презентације, посебно имајући у виду значај који ова књига има за будуће слависте. Током презентације је указано на научну делатност П.Ивића, допринос лингвистици и његовим делима која представљају основу филологије. Амбасадор Терзић је у свом обраћању подвукао вредност књиге „Српски народ и његов језик“ и њену актуелност и након готово 50 година од првог издања. Високо је оценио избор Ј.Јaкушкине да преведе управо ово дело П.Ивића, које није намењено само научницима, филолозима и историчарима, већ и широком кругу читалаца који се интересују за српски језик и културу.

Током презентације приказан је један од интервјуа са П.Ивићем о историји српског језика, као и видео-обраћање истакнутог руског слависте и дугогодишњег шефа Катедре за словенску филологију Владимира Гудкова. Студенти поменуте Катедре су припремили и пригодан музички програм, током којег су извели неколико омиљених песама П.Ивића.


АМБАСАДОР СЛАВЕНКО ТЕРЗИЋ ПОСЕТИО КАЛУГУ И ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА РУСКОЈ АКАДЕМИЈИ НАЦИОНАЛНЕ ЕКОНОМИЈЕ И ДРЖАВНЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ ПРИ ПРЕДСЕДНИКУ РФ (РАНХИГС)

Амбасадор С.Терзић је, на позив Руске академије националне економије и државне администрације при Председнику РФ (РАНХиГС), Фонда „Владимир Храбри“ и Друштва руско-српског пријатељства Калужске области, посетио Калугу 28. фебруара 2018. У централној, свечаној сали РАНХиГС амбасадор С.Терзић је одржао предавање на тему „Историјски и савремени аспекти односа Србије и Русије“ и присуствовао отварању „Клуба младих дипломата“ у Калужској области. На овим манифестацијама, поред руководства РАНХиГС предвођеног директором Павелом Самиловим, учествовали су представници обласних власти (министар унутрашње политике и масовних комуникација Олег Калугин и заменик министра образовања Денис Зубов), некадашњи руски амбсададор у Београду и заменик председника Удружења руских дипломата Валериј Јегошкин, проректор МГИМО Игор Логинов, председник Фонда „Владимир Храбри“ и Друштва руско-српског пријатељства Стефан Генич.

У оквиру свог предавања амбасадор С.Терзић је говорио о вишевековној повезаности Србије и Русије, значајним личностима из историје наша два народа и билатералним односима и сарадњи са РФ. Посебно је указао на значај обележавања 180 година од успостављања дипломатских односа и манифестација које прате овај важан јубилеј, али и о потреби јачег продора Србије у РФ на пољу културе, издаваштва, науке и образовања. Амбасадор је одговарао и на бројна питања студената, који су се интересовали како за поједине личности и догађаје из српске историје, тако и за актуелне политичке догађаје. Амбасадор је, такође, дао изјаву за локалну телевизију Nika TV и уручио књиге за Библиотеку РАНХиГС - „Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији“ и „Стара Србија“.

На крају предавања одржан је пригодан културно-уметнички програм, који су извели ученици Школе број 45 из Калуге и Лицеја „Држава“ из Обнинска, две школе које су први чланови „Клуба младих дипломата“.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова