| |     русский | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Адреса и радно време

Амбасада Републике Србије
Мосфильмовская, д.46
119285, Москва

Радно време
Понедељак–петак: 9–17 часова

Конзуларно одељење (рад са странкама):
Понедељак: 9.30–13:00 (шалтер)
Уторак: 9.30–13:00 (шалтер)
Среда: нема пријема странака (само за хитне случајеве)
Четвртак: 9.30–13:00 (шалтер)
Петак: 9.30–13.00 (шалтер)

Државни празници Србије и Руске Федерације
(Конзуларно одељење затворено)

Телефон/Факс

Тел: +7-495-988-66-45
Факс: +7-495-988-66-46
e-mail: ambasada.moskva@mfa.rs

Конзуларно одељење:
Факс:+7-499-147-41-04
e-mail: konzularno.moskva@mfa.rs

Како да дођете:

Амбасада Републике Србије се налази у рејону метро станица “Кијевскаја” и “Универзитет”. Од метро станице “Кијевскаја” може да се дође тролејбусима бр. 17 и 34 и аутобусом 119 до станице “Мосфиљмовскаја бр.13”, која се налази испред зграде Амбасаде. Од метро станице “Универзитет” може да се дође тролејбусом бр. 34 и аутобусом 119 до истог одредишта.


 
 
 
ПРЕЗЕНТАЦИЈА КЊИГЕ „БРАНИСЛАВ НУШИЋ“

У организацији Амбасаде Републике Србије у Москви одржана је 20. децембра 2018. презентација другог издања књиге „Бранислав Нушић“ из пера Дмитрија Жукова. Књига је штампана захваљујући личној иницијативи амбасадора Славенка Терзића и финансијској подршци EXPOBANK JSC BELGRAD. На презентацији су учествовали Ирина Жукова, удовица Д.Жукова, Владимир Мехрјаков, извршни директор EXPOBANK JSC BELGRAD и Јуриј Пољаков, писац, драматург, дугогодишњи главни уредник часописа „Литературнаја газета“ и члан Савета за културу и уметност при Председнику Руске Федерације. На почетку вечери приказан је део документарног филма о Дмитрију Жукову, у којем су о овом плодном совјетском и руском писцу и преводиоцу говорили његови савременици, међу којима и амбасадор С.Терзић.

Говорећи о раду и стваралаштву Д.Жукова, учесници су посебно истакли његову љубав према Србији и интересовање за живот и рад српског писца и драматурга Б.Нушића. Његова преданост, дружење са кћерком Б.Нушића и посете градовима и местима где је стварао и живео Нушић, учинили су да ова књига представља најбољу биографију нашег великог ствараоца. Ј.Пољаков је истакао да је Б.Нушић најпопуларнији српски комедиограф у СССР и Русији, од кога су многи руски писци учили „занат“, а његова дела и данас се изводе у позориштима Русије.

Амбасадор С.Терзић је посебну захвалност изразио руководству банке за финансирање издавања ове књиге, значајне за нашу укупну билатералну сарадњу. Нагласио да је Д.Жуков својим делом изванредно проникао у друштво и пренео амбијент у којем је стварао Нушић. Указао је на значај „феномена власти“ који је наш писац, комедиограф и дипломата својевремено осликао, а који је и данас актуелан у свим друштвима. Потом је гостима прочитао неколико одломака из књиге, који су дочарали сву величину Нушића и његовог биографа Д.Жукова.


ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО НОВИЈИМ СРПСКО-РУСКИМ НАУЧНИМ И СЛАВИСТИЧКИМ ИЗДАЊИМА

У организацији Амбасаде и слависте Иље Числова, председника Друштва руско-српског пријатељства, у Амбасади је 17. децембра 2018. одржано вече посвећено словенском културном дијалогу, најновијим научним истраживањима српске историје и културе, публикацијама и преводима српске класике на руски језик. Учествовали су слависти и научници из Института за словенске студије Руске академије наука, Института за руску историју РАН и Института за светску књижевност „А.М.Горки“ РАН. Гости су били студенти и предавачи поменутих института, као и са Московског државног института за међународне односе при МИП РФ (МГИМО), Московског државног универзитета „М.В.Ломоносов“ (МГУ), Православног Свето-тихоновског хуманистичког универзитета, Института за језике и културу „Л.Н.Толстој“ и наши студенти у Москви.

Госте је поздравио амбасадор Славенко Терзић који је истакао задовољство овим окупљањем руске научника и слависта који се баве Србијом. Посебно је подвукао плодну научну и славистичку сарадњу у овој години, у којој је, између осталог, у Москви 15-16. октобра одржан велики научни скуп - Међународна научна конференција „180 година пријатељства, поверења, сарадње: јубилеј успостављања српско-руских дипломатских односа“.

Учесници су у својим излагањима посебну пажњу посветили развоју интереса за српску културу у Русији, истраживањима руско-српских односа, традицији наслеђа словенског света и будућим руско-српским пројектима. У наступима је изражена захвалност лично амбасадору Славенку Терзићу за предан рад на реализацији многобројних контаката, манифестација и публикација научних и славистичких издања и скупова.

Током вечери приказана је и видео-презентација манифестације коју Друштво руско-српског пријатељства традиционално организује – „Србија у мом срцу“.

 


ПОДЕЛА НОВОГОДИШЊИХ ПАКЕТИЋА У АМБАСАДИ

У организацији Амбасаде Републике Србије у Москви 14. децембра 2018. одржана је у просторијама Амбасаде традиционална манифестација поделе новогодишњих пакетића под називом „Јелка код амбасадора“, на којој се окупљају најмлађи српски држављани. Ове године на свечаности је учествовао и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Зоран Ђорђевић, који се налазио у посети Москви.

Вече је отворио амбасадор Славенко Терзић који је деци и њиховим родитељима пожелео срећне новогодишње и божићне празнике, а лепим жељама се придружио и министар Зоран Ђорђевић. Подељено је 160 пакетића, које је и ове године обезбедио Горан Вуковић, наш привредник који живи и ради у Москви. Пратећи забавно-музички програм традиционално је приредила Дечија уметничка школа „М.А. Балакирева“.