| |     русский | english  
Насловна
МЕЂУНАРОДНА СТУДЕНТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА НАУЧНО-АНАЛИТИЧКИХ РАДОВА O БАЛКАНУ И ПРЕДАВАЊЕ АМБАСАДОРА С.ТЕРЗИЋА
У организацији Фонда за подршку јавне дипломатије «А.М.Горчаков» (при МИП РФ) и Центра за спољнополитичку сарадњу «Ј.М.Примаков» у Москви је 26. јануара 2018. одржана Међународна студентска конференција о балканској проблематици. Скуп је отворио директор Фонда, амбасадор Л.Драчевски. Радове је доставило преко сто студената, а у финале је ушло њих 12 из Руске Федерације, Јерменије, Казахстана и Украјине, који су бранили своје радове на Конференцији. Након отварања Конференције, амбасадор С.Терзић је одржао предавање на тему «Балканске државе у периоду геополитичких трансформација», у којем је подвукао значај учешћа младих у проучавању историјског наслеђа, као и важност размена студената и сарадње младих Србије и Русије. У свом иступању амбасадор С.Терзић је окарактерисао проблеме и перспективе балканских држава у периоду политичке трансформације. Говорио је о вишевековним везама Русије са балканским народима, значају Балкана као посебног геополитичког и цивилизацијског чворишта на којима су се одувек преламале политике великих светских сила, као и покушајима ревизије историје на Балкану. Посебно је указао на јак утицај Запада, али и све јачи утицај Кине и Турске, односно на сложену актуелну политичку архитектуру Балкана. Истовремено, оценио је да се, без обзира на критике које Запад упућује Москви због њене политике према Балкану, стиче утисак да РФ нема јасну, дугорочну стратегију за Балкан, нити је посебно присутна као «мека сила». Такође, амбасадор С.Терзић је финалистима уручио дипломе за учешће на Конференцији. Студенти су потом представили своје радове, чија је тема већином била живот и рад грофа Саве Владиславића Рагузинског, Србина у дипломатској служби Петра Првог. Троје победника (У.Беженар из Санкт Петербурга, Б.Василенко из Доњецка и К.Денисенко из Москве) ће присуствовати предавању МИП РФ С.Лаврова, које ће одржати у фебруару, у Београду поводом 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Русије.


ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА «КОСОВО – МОМЕНАТ У ЦИВИЛИЗАЦИЈИ» У МОСКВИ
Документарни филм «Косово – моменат у цивилизацији» режисера Б.Малагурског премијерно је прикаказан 18. јануара 2018. у Председничкој сали Међународног мултимедијалног прес-центра агенције «Росија севодња». Пројекција филма, посвећеног судбини културног наслеђа на КиМ које се налази под заштитом УНЕСКО, почела је минутом ћутања, којом је одата почаст Оливеру Ивановићу. Након пројекције уследила је дискусија, у којој су учествовали амбасадор Славенко Терзић, аутор Борис Малагурски, председник Међународног хуманитарног фонда за очување хришћанских светиња на КиМ „Св.Сава Oсвећени“ Александaр Торшин, председник Међународног фонда јединства православних народа проф. Валериј Алексејев и проф. Московског државног института за међународне односе (МГИМО) при МИП РФ Јелена Пономарјова. У свом иступању амбасадор С.Терзић је оценио изузетан значај овог документарног филма, којим је показана суштина наше цивилизације, извор духовног и културног идентитета Србије, драма нашег народа, коју, на жалост, Запад гледа са дозом равнодушности. Такође, амбасадор С.Терзић је говорио и о историјском контексту двовековног етничког чишћења српског народа на КиМ и уништавању културне баштине. Подвукао је да сви имамо задатак да информишемо свет о системском страдању наше баштине на КиМ и спречимо нестајање не само српског, већ европског хришћанског културног наслеђа. Редитељ Б.Малагурски је, пре свега, изразио захвалност Амбасади и амбасадору С.Терзићу на личном ангажовању за реализацију промоције филма у Москви. Говорио је о личним, покретачким мотивима за снимање документарног филма о КиМ – вишевековни, тежак живот Срба у Покрајини, рушење њихових историјских симбола и агресија, која и даље траје, о чему сведочи и убиство О.Ивановића. Учесници дискусије су једногласно оценили да је филм упечатљив, апсолутно објективан, као и да представља важно документарно сведочење о страдању православних тековина на КиМ. Указали су да је безочно, варварско рушење историјских споменика још један доказ кризе европске цивилизације, односно њених институција, које не препознају да треба да буду једногласне како би се спречила ова драма. Нагласили су и да ће руска страна, упркос томе што се западни партнери оглушују о проблеме на КиМ, увек ову тему држати високо на агенди својих наступа, јер не дозвољава да се то питање „гурне под тепих“. Проф. Пономарјова је истакла је да је немогуће уништавање културне баштине на КиМ посматрати одвојено од глобалне политике, јер је рушење културно-историјских споменика покушај свесног уништења духа једног народа. Закључила је да, упркос тешкоћама, морамо да чувамо споменике културе и идентитета, јер све док њих има, постоји нада да ће се народ вратити на вековна огњишта. Након дискусије, гледаоци су постављали питања, интересујући се за ауторова искуства током снимања филма на КиМ, његове стваралачке планове, спољнополитичке приоритете Србије и сл.


КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ИЛИ СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОJЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2018. ГОДИНИ

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је Конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2018. години. Предмет конкурса је финансирање или суфинансирање пројеката у области културне делатности Срба у иностранству. Општи циљ је подстицање стваралаштва и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета, а посебно у земљама региона. На конкурсу ће бити подржани пројекти који се односе на очување српског националног, културног и језичког идентитета; јачање стручних капацитета у области културе припадника српског народа у земљама региона; програми намењени деци; истраживање, очување и коришћење добара од посебног значаја за културу и историју српског народа која се налазе ван територије Републике Србије. Више информација можете наћи на:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2018--godiniПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА МОСКВИ

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у радној посети Москви, 18-20. децембра 2017. У делегацији председника Републике било је седам министара: први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар привреде Горан Кнежевић, министар рударства и енергетике, министар одбране Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић. Председник Александар Вучић је током посете Москви имао више значајних сусрета: tet-a tet разговор са председником Руске Федерације Владимиром Путином, а потом и у ширем саставу, као и одвојене сусрете са председником Савета Федерације Валентином Матвијенко и потпредседником Владе Руске Федерације Дмитријем Рогозином. Током посете Москви потписано је 6 докумената: Протокол о измени Споразума између две владе о испорукама природног гаса из Русије, Споразум између две владе о социјалној сигурности, Анекс уговора о испоруци природног гаса из Русије у Србију, Заједничка декларација две владе о сарадњи у области модернизације привреде, Меморандум о сарадњи у области туризма и Споразум између Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије и Администрације Курске области о успостављању међународних и спољноекономских веза у трговинској и економској сарадњи. Председник А.Вучић је супрузи Виталија Чуркина, Ирини, у Амбасади Србије уручио Орден српске заставе првог степена, којим је некадашњи амбасадор Русије у УН постхумно одликован. Током посете Москви председник А.Вучић је посетио научно-технолошки парк «Зарјадје», као и Дoм aнсaмблa Aлeксaндрoв где је пoлoжиo цвeћe у спoмeн-сoби зa 64 члaнa aнсaмблa кojи су пoгинули у aвиoнскoj нeсрeћи 25. дeцeмбрa 2016. Председник А.Вучић је одржао предавање на Московском државном институту за међународне односе (МГИМО), где му је додељена титула почасног доктора овог универзитета. Председник Републике је присуствовао и презентацији авиона «сухој суперџет 100», на аеродрому Внуково.НОВОГОДИШЊИ ПРОГРАМ И ПОДЕЛА ПАКЕТИЋА У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У МОСКВИ

У нашој Амбасади је 21. децембра о. г. приређен традиционални новогодишњи програм и подела пакетића за децу држављана Републике Србије у Русији (Ёлка у Посла). Новогодишњу представу су и ове године припремили наставници и ученици Дечије уметничке школе М. А. Балакирев из Москве. Децу и родитеље поздравио је амбасадор Славенко Терзић.