| |     русский | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Адреса и радно време

Амбасада Републике Србије
Мосфилмовскаја бр. 46
119285 М О С К В А

Радно време

Понедељак - петак: 9 – 17 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 9.30-11.30 часова
Понедељак: 9.30 – 11.30 (шалтер)
Уторак: 9.30 – 11.30 (шалтер)
Среда: нема пријема странака
Четвртак: 9.30 – 11.30 (шалтер)
Петак: 9.30 – 13.00 (шалтер)

Државни празници Србије и Руске Федерације
(Конзуларно одељење затворено)

Телефон/Факс

Тел: +7-495-988-66-45
Факс: +7-495-988-66-46
e-mail: ambasada.moskva@mfa.rs


Конзуларно одељење:
Факс:+7-499-147-41-04
e-mail: konzularno.moskva@mfa.rs

Како доћи

Амбасада Републике Србије се налази у рејону метро станица “Кијевскаја” И “Универзитет”. Од метро станице “Кијевскаја” може се доћи тролејбусима бр. 17 и 34 и аутобусом 119 до станице “Мосфилмовскаја бр.13”, која се налази испред зграде Амбасаде. Од метро станице “Универзитет” може се доћи тролејбусом бр. 34 и аутобусом 119 до истог одредишта.

 


 
 
 
МЕЂУНАРОДНА СТУДЕНТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА НАУЧНО-АНАЛИТИЧКИХ РАДОВА O БАЛКАНУ И ПРЕДАВАЊЕ АМБАСАДОРА С.ТЕРЗИЋА
У организацији Фонда за подршку јавне дипломатије «А.М.Горчаков» (при МИП РФ) и Центра за спољнополитичку сарадњу «Ј.М.Примаков» у Москви је 26. јануара 2018. одржана Међународна студентска конференција о балканској проблематици. Скуп је отворио директор Фонда, амбасадор Л.Драчевски. Радове је доставило преко сто студената, а у финале је ушло њих 12 из Руске Федерације, Јерменије, Казахстана и Украјине, који су бранили своје радове на Конференцији. Након отварања Конференције, амбасадор С.Терзић је одржао предавање на тему «Балканске државе у периоду геополитичких трансформација», у којем је подвукао значај учешћа младих у проучавању историјског наслеђа, као и важност размена студената и сарадње младих Србије и Русије. У свом иступању амбасадор С.Терзић је окарактерисао проблеме и перспективе балканских држава у периоду политичке трансформације. Говорио је о вишевековним везама Русије са балканским народима, значају Балкана као посебног геополитичког и цивилизацијског чворишта на којима су се одувек преламале политике великих светских сила, као и покушајима ревизије историје на Балкану. Посебно је указао на јак утицај Запада, али и све јачи утицај Кине и Турске, односно на сложену актуелну политичку архитектуру Балкана. Истовремено, оценио је да се, без обзира на критике које Запад упућује Москви због њене политике према Балкану, стиче утисак да РФ нема јасну, дугорочну стратегију за Балкан, нити је посебно присутна као «мека сила». Такође, амбасадор С.Терзић је финалистима уручио дипломе за учешће на Конференцији. Студенти су потом представили своје радове, чија је тема већином била живот и рад грофа Саве Владиславића Рагузинског, Србина у дипломатској служби Петра Првог. Троје победника (У.Беженар из Санкт Петербурга, Б.Василенко из Доњецка и К.Денисенко из Москве) ће присуствовати предавању МИП РФ С.Лаврова, које ће одржати у фебруару, у Београду поводом 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Русије.

ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА «КОСОВО – МОМЕНАТ У ЦИВИЛИЗАЦИЈИ» У МОСКВИ
Документарни филм «Косово – моменат у цивилизацији» режисера Б.Малагурског премијерно је прикаказан 18. јануара 2018. у Председничкој сали Међународног мултимедијалног прес-центра агенције «Росија севодња». Пројекција филма, посвећеног судбини културног наслеђа на КиМ које се налази под заштитом УНЕСКО, почела је минутом ћутања, којом је одата почаст Оливеру Ивановићу. Након пројекције уследила је дискусија, у којој су учествовали амбасадор Славенко Терзић, аутор Борис Малагурски, председник Међународног хуманитарног фонда за очување хришћанских светиња на КиМ „Св.Сава Oсвећени“ Александaр Торшин, председник Међународног фонда јединства православних народа проф. Валериј Алексејев и проф. Московског државног института за међународне односе (МГИМО) при МИП РФ Јелена Пономарјова. У свом иступању амбасадор С.Терзић је оценио изузетан значај овог документарног филма, којим је показана суштина наше цивилизације, извор духовног и културног идентитета Србије, драма нашег народа, коју, на жалост, Запад гледа са дозом равнодушности. Такође, амбасадор С.Терзић је говорио и о историјском контексту двовековног етничког чишћења српског народа на КиМ и уништавању културне баштине. Подвукао је да сви имамо задатак да информишемо свет о системском страдању наше баштине на КиМ и спречимо нестајање не само српског, већ европског хришћанског културног наслеђа. Редитељ Б.Малагурски је, пре свега, изразио захвалност Амбасади и амбасадору С.Терзићу на личном ангажовању за реализацију промоције филма у Москви. Говорио је о личним, покретачким мотивима за снимање документарног филма о КиМ – вишевековни, тежак живот Срба у Покрајини, рушење њихових историјских симбола и агресија, која и даље траје, о чему сведочи и убиство О.Ивановића. Учесници дискусије су једногласно оценили да је филм упечатљив, апсолутно објективан, као и да представља важно документарно сведочење о страдању православних тековина на КиМ. Указали су да је безочно, варварско рушење историјских споменика још један доказ кризе европске цивилизације, односно њених институција, које не препознају да треба да буду једногласне како би се спречила ова драма. Нагласили су и да ће руска страна, упркос томе што се западни партнери оглушују о проблеме на КиМ, увек ову тему држати високо на агенди својих наступа, јер не дозвољава да се то питање „гурне под тепих“. Проф. Пономарјова је истакла је да је немогуће уништавање културне баштине на КиМ посматрати одвојено од глобалне политике, јер је рушење културно-историјских споменика покушај свесног уништења духа једног народа. Закључила је да, упркос тешкоћама, морамо да чувамо споменике културе и идентитета, јер све док њих има, постоји нада да ће се народ вратити на вековна огњишта. Након дискусије, гледаоци су постављали питања, интересујући се за ауторова искуства током снимања филма на КиМ, његове стваралачке планове, спољнополитичке приоритете Србије и сл.

КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ИЛИ СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОJЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2018. ГОДИНИ

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је Конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2018. години. Предмет конкурса је финансирање или суфинансирање пројеката у области културне делатности Срба у иностранству. Општи циљ је подстицање стваралаштва и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета, а посебно у земљама региона. На конкурсу ће бити подржани пројекти који се односе на очување српског националног, културног и језичког идентитета; јачање стручних капацитета у области културе припадника српског народа у земљама региона; програми намењени деци; истраживање, очување и коришћење добара од посебног значаја за културу и историју српског народа која се налазе ван територије Републике Србије. Више информација можете наћи на:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2018--godini


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова