| |     русский | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Адреса и радно време

Амбасада Републике Србије
Мосфилмовскаја бр. 46
119285 М О С К В А

Радно време

Понедељак - петак: 9 – 17 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 9.30-11.30 часова
Понедељак: 9.30 – 11.30 (шалтер)
Уторак: 9.30 – 11.30 (шалтер)
Среда: нема пријема странака
Четвртак: 9.30 – 11.30 (шалтер)
Петак: 9.30 – 13.00 (шалтер)

Државни празници Србије и Руске Федерације
(Конзуларно одељење затворено)

Телефон/Факс

Тел: +7-495-988-66-45
Факс: +7-495-988-66-46
e-mail: ambasada.moskva@mfa.rs


Конзуларно одељење:
Факс:+7-499-147-41-04
e-mail: konzularno.moskva@mfa.rs

Како доћи

Амбасада Републике Србије се налази у рејону метро станица “Кијевскаја” И “Универзитет”. Од метро станице “Кијевскаја” може се доћи тролејбусима бр. 17 и 34 и аутобусом 119 до станице “Мосфилмовскаја бр.13”, која се налази испред зграде Амбасаде. Од метро станице “Универзитет” може се доћи тролејбусом бр. 34 и аутобусом 119 до истог одредишта.

 


 
 
 
Подела пакетића у Амбасади РС у Москви за децу држављана Републике Србије


ПРЕЗЕНТАЦИЈА ТУРИСТИЧКОГ ВОДИЧА „МОЈА ПРЕЛЕПА СРБИЈА“ У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У МОСКВИ

Презентација туристичког водича Јелене Зелинске и Татјане Рибакове „Моја прелепа Србија“ одржана је 17. октобра 2018. у нашој Амбасади. Презентацију су водили амбасадор Славенко Терзић, аутор Јелена Зелинска и главни уредник издавачке куће „Веће“ Сергеј Дмитријев, а присуствовали су српски студенти и руски представници културног и јавног живота. Презентацији је присуствовао и Иван Горбунов, шеф Одсека за Р.Србију, Црну Гору и Македонију у IV европском департману МИП РФ.

Амбасадор Славенко Терзић је у подсетио да је реч о књизи коју је недавно током посете Москви председник Републике Србије Александар Вучић поклонио председнику Руске Федерације Владимиру Путину. Захвалио је ауторкама и издавачу, истакавши вредност овог туристичког водича, који је написан са љубављу и пажњом према културној историји Србије, њеним становницима, знаменитостима, природним лепотама, обичајима, традицији, кухињи и др. Оценио је да је ова књига, која представља још један мост између два народа, значајна за промоцију Србије и њених туристичких потенцијала. Истакао је задовољство развојем врло живих односа између Србије и Русије и њених народа, у свим облицима сарадње, али и да постоји жеља да тако буде и у области туризма. Изразио је наду да ће ова књига допринети повећању броја руских туриста у нашој земљи и да ће издавачка кућа „Веће“ објавити још књига о Србији, њеној кухињи, винима и сл.

Аутор Јелена Зелинска је говорила о својим искуствима током боравка и рада у Србији, као и идеји да са Татјаном Рибаковом напише књигу-водич која би руском читаоцу приближила Србију, о којој, како је истакла, Руси врло мало знају. Сматра да Србија има много тога да понуди руским туристима, без обзира што ови предност дају „сунцу и мору“ – од колоритних села и варошица, бања, знаменитости, природних лепота и добре кухиње до гостопримства српских домаћина. Посебно је истакла задовољство што су промоцији водича допринели председници двеју земаља и најавила објављивање књиге посвећене српској гастрономији. Главни уредник издавачке куће „Веће“ Сергеј Дмитријев је рекао да је мало знао о нашој земљи док га породичне везе нису спојиле са Србијом, о којој је потом почео да издаје књиге, чијих је неколико издања донео на поклон Амбасади.

Презентацију је пратило и неколико фотографија руског фотографа Иљмара Кокнајева који последњих година живи и ради у Србији. Фотографије су део пројекта „Занатлијско срце Србије“, који приказује традицију Србије кроз старе занате и народну радиност.


МЕЂУНАРОДНА СРПСКО-РУСКА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА „180 ГОДИНА ПРИЈАТЕЉСТВА, ПОВЕРЕЊА, САРАДЊЕ: ЈУБИЛЕЈ УСПОСТАВЉАЊА СРПСКО-РУСКИХ ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА“

У организацији Института за руску историју Руске академије наука и Амбасаде Републике Србије у Москви, 15-16. октобра 2018, организована је Међународна научна конференција „180 година пријатељства, поверења, сарадње: јубилеј успостављања српско-руских дипломатских односа“. На Конференцији је учествовало шест научних радника из Србије: проф. Мира Радојевић и проф. Милош Ковић са Филозофског факултета БУ, проф. Љубодраг Димић дописни члан САНУ, проф. Владислав Пузовић са Православног богословског факултета БУ, др Александар Раковић са Института за новију историју Србије и Јована Блажић-Пејић са Историјског института Београд, као и мр Даница Станисављевић, студент докторских студија МГИМО универзитета МИП РФ. Амбасадор Славенко Терзић је био копредседник Конференције, а учествовао је и са научним радом на тему „Руска дипломатија и српско питање у Старој Србији у другој половини XIX века“.

На отварању Конференције, директор Института за руску историју РАН Јуриј Петров и амбасадор С.Терзић су изразили задовољство организовањем скупа, којим је још једном потврђено опредељење за плодну билатералну научну сарадњу. Амбасадор Терзић је посебну захвалност изразио Институту за руску историју, ако и Архиву спољне политике Руске империје, у којем се чува драгоцена грађа, чији је део приказан на изложби посвећеној обележавању 180 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Русије (свечано су је отворили МИП С.Лавров и амбасадор С.Терзић у Атријуму МИП РФ, 19. фебруара 2018). Такође, истакао је посебан значај одржавања конференција, али и реализације заједничких пројеката, као што је системско заједничко објављивање историјских извора, на основу којих треба да осветлимо наше односе не само политичке, него и друштвене, културне, књижевне, црквене и духовне, који су вековима били врло развијени. У свом раду се посебно осврнуо на корене косовског проблема, користећи при том најрелевантније историјске изворе – цитате и делове белешки руских конзула који су радили и боравили у Старој Србији.

У оквиру конференције одржане су четири секције: „Руси и Срби на међународној арени“, „Улога дипломата у јачању веза између Руса и Срба“, „Руско-српска сарадња у току рата и међународних криза“ и „Руси и Срби - узајамна сарадња народа и култура“. У раду Конференције, на којој су наши представници имали врло запажена излагања, учествовали су научни радници неколико института Руске академије наука, МГИМО, Нижњеновгородског универзитета и Московског државног универзитета „М.Ломоносов“.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова